anaby - Jag, barnen, djuren & fotografering.

Direktlänk till inlägg 22 mars 2011

Det här med hästraser och ridtravare.....

Av anaby - 22 mars 2011 18:43

Många människor är väldigt negativa mot ridtravare har jag upptäckt. Det finns både många fördommar och sedan är folk bara allmänt negativa till rasen.

Som tex en kvinna som jag känner som hade fått reda på att jag hade köpt mig en fd travhäst. När hon träffade mig var det första hon sa:


Men vad i h..vete är det jag hör!! Har du köpt dig en travhäst!! Vad har du gjort det för??


Kan säga att jag bryr mig ärligt talat INTE om vad andra tycker om min häst pga att han är en ridtravare..även om det förståss är väldigt tråkigt att få en sån kommentar  

Jag har även fått visa hans frysmärkning då andra människor INTE har trott att han har varit ridtravare   Han ser ju inte riktigt ut som ett varmblod pga storleken och att han är ganska grov i typen och har ett stort steg. Och pga det fått mycket beröm för att jag har en jättefin häst   Det värmer att höra!!!


Varför valde jag just Tabasco??

Jo, jag föll för hästen INTE rasen. Egentligen var jag ute efter en islänning, fjording eller nordsvensk. Jag ville ha en lugn och tålig häst     Men när jag hittade annonsen på Tabasco var det någonting med just den annonsen som jag drogs till!! Kan inte riktigt säga vad det var...men jag kunde INTE släppa honom  Att han sedan hade att fantastisk ägare som jag kom och fortfarande än idag kommer väldigt bra överens med och fortfarande har kontakt med...var ju ett stort +.

När jag såg Tabasco "live" första gången påminde han så otroligt mycket om en av mina tidigare hästar, Wirbelwind (hannoveranare) som jag tävlat i hoppning på hög nivå. Det kändes nästan som att se en bror till Wirren!!!!

Efter att jag ridit Tabasco föll jag som en fura för just HÄSTEN!!!

Jag är jätteglad att jag fick möjlighet att ta hem denna komplicerade häst som har utvecklats till en ganska normal häst i nuläget. Jag ska ärligt säga att det har varit HÅRT jobb för att få Tabasco på fötter med OTROLIGT mycket tålamod. Han har fått mycket tid för att allt ska fungera med honom. Oftast så behöver han "invänjning" när man ska introducera någonting nytt...då får man helt enkelt ge honom den tiden och framför allt gå lugnt tillväga och inte stressa honom utan göra saker på "hans villkor". Sedan brukar det fungerar jättebra!!! Jag är glad att jag har gett honom mycket tid och tagit det lugnt med honom I slutändan har jag fått en jättetrevlig häst som vill vara mig till lags!!!  För mig känns det som att ha fått en 2:a chans med en Wirren-kopia 20 år senare  

Att jag sedan skulle börja åka in och rida i ett ridhus igen eller börja hoppträna igen...trodde jag ärligt talat INTE skulle hända igen!!! Det var 10 år sedan jag både tävlat hoppning eller tränat för instruktör.

Och allt det här har hänt med min fd travhäst...ridtravare denna fantastiska  ambitösa och otroliga häst  

Jag är ganska övertygad om att även om jag valt en islänning, fjording, nordsvensk eller någon annan ras... skulle jag har haft en ambition med den hästen också men kanske med någon aktivitet som passat just den hästrasen. Man har ju vissa saker man vill ha ut av sin ridning...olika saker för de flesta människor.

Därför väljer vi hästar efter vad vi vill ha ut av vår ridning!! Och det är väl bra att det finns så många olika hästraser...det innebär att det finns en häst till alla som är intresserad av hästar oavsett användningsområde  

Mitt tips är att man ska vara glad och nöjd med sin häst oavsett ras och användningsområde!!! Och framför allt INTE bry sig om vad andra säger!!!  Man har valt hästen av en orsak!!!  NJUT OCH VAR GLAD VARJE DAG MED DIN VÄN 

De ger oss så himla mycket varje dag!!!


Tack för ordet!!

Mvh anaby som är otroligt nöjd ridtravarägare  

 
 
Kerstin

Kerstin

22 mars 2011 20:20

Som du så bra skrev, man väljer ju häst, inte ras. Sedan kan jag ju förstå att man väljer en islänning om man vill hålla på med tölt och pass, en quarter eller paint om man håller på med western osv..

http://stallrosen.bloggplatsen.se

anaby

22 mars 2011 21:46

Ibland väljar man ras om man ska hålla på med tex tölt och pass osv. Men vill man hålla på med hopp eller dressyr fungerar många raser väldigt bra till det:D Det bästa för hjärtat är att välja häst:D

Mvh Anna & Tabasco:)

 
Camilla

Camilla

22 mars 2011 21:14

Jag köpte en ridtravare för att det är en sån bra allroundras, erfaren körhäst men samtidigt en trevlig ridhäst. Dom fungerar till allt man vill göra, all typ av körning och alla ridgrenar kan man hålla på med. Nu har jag en väldigt grov kallblodstravare (dom allra flesta som ser honom tror han är en nordsvensk, veterinären vi var till för nån vecka sedan blev tvungen att lyfta manen för att se frysmärkningen innan han trodde mig..) vilken kanske inte är den bästa för hoppning, men blodingarna brukar ju kunna bli riktigt fina hopphästar.

Visst önskar jag många dagar att jag skulle valt en bloding istället, lite mindre tjurskalliga än kallbloden, men jag är ändå så otroligt glad att jag valde en kallblodstravare. Underbar ras.

En annan bra sak med travare är väl ridtravarföreningen, trevligt med en hästförening som inte bara är inne på att man ska tävla.

http://parellikusken.blogg.se

anaby

22 mars 2011 21:42

Precis som du säger så är ridtravare en otroligt bra allroundras. Man kan både rida dressyr, hoppa, köra, rida western mm. De har ett fantastiskt temperament!! Kanske inte allra bästa tävlingshästen i dressyr eller hoppning. Men oftast har de ett hjärta av guld och gör allt för sin ryttare och det kompenserar en hel del:D

Min morbror har fött upp nordsvenskar i över 50 år..så jag har sett flera trevliga nordsvenskar under årens lopp:D Han har alltid tyckt att jag ska skaffa mig en nordsvensk istället för alla halvblod jag hade tidigare och tävlat på;) Hi hi!! Han är "halv-nöjd" nu när jag köpte Tabasco:)

Ridtravarföreningen är jättebra för där kan man diskutera på forumet om sånt som gäller ridtravare. Superbra förening!!!

Mvh Anna & Tabasco:)

 
Carro

Carro

22 mars 2011 22:09

Jag förstår inte varför folk ska tycka så illa om travare :o

http://ridinghorse.blogg.se

anaby

22 mars 2011 22:58

Jag tror att mycket beror på okunskap som med mycket annat. Om en människa har sett en ridtravare som inte är så rolig att rida tror de oftast att alla ridtravare är så...tyvärr...Nu för tiden finns jättemånga välridna och trevliga ridtravare:D Krävs dock en bra ryttare för att få omskola en ridtravare på ett bra sätt;)

Mvh Anna & Tabasco:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av anaby - 8 mars 2022 09:41

Halloojjjsan igen! Det känns skönt att vara frisk och komma igång i det vanliga gängorna igen. Har börjat rida igen och det känns otroligt bra          Har fått några nya hästmassagekunder under veckan. Det blir både spännande och intressant at...

Av anaby - 4 mars 2022 20:50

Halloojjsan allihopa! Både jag och min man har haft Covid i veckan. Vi har som tur var fått en lindrig varitant och vi är tacksamma att vi fick Covid nu istället för från början för 2 år sedan när många var allvarligt sjuka. Jag har inte fått åka...

Av anaby - 23 februari 2022 13:48


    Vi gifte oss 22/2 2022   Önskar alla en fortsatt fin dag och kram på er  Mvh Anna   ...

Av anaby - 15 februari 2022 00:40

Halloojsan igen!  Här är det ganska högt tempo   Jag håller på att komma igång med företaget. Bla så håller jag på att sy veteryggvärmare till häst, vetebettvärmare och veteryggvärmare för människor. Har kommit igång med veteryggvärmare till häst o...

Av anaby - 6 februari 2022 22:33

                  Hallojjjjsan allihopa! Hoppas att ni har haft en bra helg      Vi har haft stalljour i helgen. Det blir var 6e vecka och då har vi hand om stallet och 13 hästar lördagmorgon, lunch, kväll och söndag morgon. Söndag lunch och...

Presentation


Välkommen till mig! Jag bloggar bla om min satsning att tävla i hoppning upp till 130 cm efter 17 års frånvaro på tävlingsbanorna. Och en massa annat trevligt :)

Fråga mig

27 besvarade frågor

Omröstning

Hur gammal är du som tittar in på min blogg? ;)
 20 år
 25 år
 30 år
 35 år
 40 år
 45 år
 50 år
 55 år
 60 år + däröver

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards