anaby - Jag, barnen, djuren & fotografering.

Alla inlägg under december 2013

Av anaby - 16 december 2013 20:52

Då jag skulle få besök av en gammal vän idag ställde jag väckarklockan för att hinna med det jag skulle innan jag gick ner till stallet för att rida. Hann med allt innan det var dags att gå ner till stallet för att hinna med T!!!

Idag var det faktiskt snö kvar!! Men mest troligt finns det nästan inget kvar imorgon  Det har varit + grader och lite regn...inget bra för snön!!! Suck!!!


 

Så här fint var det när vi red hemifrån idag   

Det blev en hel del trav och den längre rundan idag. T har ju vilat i 2 dagar så då är det bäst att han får röra på sig skapligt första dagen efter vilan  Han kändes väldigt lugn och fin och reglerbar  Faktiskt inte alls väntat men en stor och positiv överaskning  


 

Idag blev det älvutsikt!!! Det är här som T brukar vara spänd och lite stressad men idag kändes han lugn så då passade jag på att ta fram mobilen och föreviga oss i närheten av älven  

Sedan travade vi hemåt och T kändes lika fin på hemvägen. Sista travsträckan blev så där otroligt härlig och WOW-känslan infann sig när jag satte mig ner och jobbade ihop T  OTROLIG KÄNSLA ATT SITTA I SADELN  

Skrittade sedan hemåt och tränade "som vanligt" på halter för rösten och de satt på en gång idag  

Jag behöver nog knappt säga att jag bara älskar min häst...men jag säger det ändå  

T fick mat, magneter och gröngröt och jag fyllde på med 1 hösäck och mockade. Sedan gick jag hem för att umgås med min vän ett tag  Vi har känt varandra sedan 1983 då vi tävlade tillsammans och sedan jobbade vi 3 år på samma jobb. Det är otroligt roligt att kunna hålla kontakten och träffas några ggr per år  Har 3 st äldre vänner som jag håller kontakten med och har känt i över 30 år!!

När hon åkte hem tog jag bilen ner till stallet för att ta av T magneterna och sedan blev det ett besök till Jula där jag köpte skruvöglor till snösläden.


 

Det enda som fattas på den här bilden är brickorna som ska hjälpa till att det blir stadja i och med att det är hål i plasten där vi ska sätta dit öglorna. Ni får se sedan när det är klart!!!

Jag åkte förbi på Willys en sväng och handlade det som var "mest viktigt" för dagen. L-O och jag åker iväg senare i veckan och handlar resten.Sedan var det bara att åka hem!! En kort sväng idag....och ibland är det också skönt att bara vara bort ett kort tag men man har ändå gjort det man ska Efter middagen har jag fixat lite fler delar som behövs för att göra iordning snösläden.


 

Lite grovt rep så att det går att dra snösläden utan problem.


 

Och en bit av en vattenslang för att underlätta handtaget där man håller så att det förhoppningsvis går lättare att dra...repet kommer ju allafall INTE att gå in i handen på mig  

Nu har vi fikat lite och nu blir det lite chill framför TV en stund 

Ha en fortsatt jättebra måndagkväll!!

Chilla lugnt  

Mvh anaby  

ANNONS
Av anaby - 15 december 2013 19:18

Igår (lördag) tog jag det lugnt i princip hela dagen.  Det blev det vanliga...mocka, fylla på vatten, trampa ner hö och ge T mat. Det var 1 mus i en av fällorna!! Så sakta men säkert håller vi på att "utrota" mössen nere i stallet   

Gick sedan hem och vi började fixa med maten. Sedan såg jag på fler filmer. Det började sedan under kvällen att SNÖA!!! HELT OTROLIGT!!

Och när jag steg upp på fm var snön kvar  Det har regnat lite så att det har blivit klibbsnö eller "blia" som vi säger här upp i Norr =tung snö. Men snön är då kvar än så länge!!!

Jag bestämde mig ganska tidigt idag på fm att T får vila ännu en dag. Detta innebar att vi kunde sätta igång och röja det sista nere i källaren   NU ÄR DET KLART OCH KÄNNS HELT UNDERBART Det är lite småplock...sånt som ska ställa undan på andra ställen nere i källaren och sedan ska ju det som rensats ut köras bort. Men nu är vi KLARA i alla förråd  WOW trodde att det skulle ta mycket längre tid än det gjorde och är både lättad och tacksam att det mesta är klart nu  Nu kan jag fixa och dola nere i källaren på egen hand lite varje dag med resten. Då går det lite fortare  Även idag blev det summa sumarum 1 mus i fällorna!!!

 Efter vi stökat bort efter middagen gick jag ner till stallet för att fixa med T. Ganska skönt att gå ner på kvällen en stund och göra lagom mycket ibland...även om jag gillar att vara där och fixa i timmar också. Men vissa dagar vill man att det ska gå fort också  

Nu har jag landat hemma och ska ta tag i baket. Det blir lite idag och lite på tisdag och det sista i helgen. Sedan är jag helt klar  Så det känns som om jag har läget under kontroll...tror jag  Det lär ju visa sig till helgen  !!


Ha en fortsatt jättebra söndagkväll!!
Chilla lugnt  

Mvh anaby  

ANNONS
Av anaby - 14 december 2013 10:33

Jag tänkte försöka svara på en fråga som jag fått från Nina angående min kropp.


I slutet på 2001 fick jag akut inflammation i höger axel, nacke och skulderblad. Jag hade så ont att man fick INTE ens ta på skulderbladet utan att jag skrek  Höger arm och axel gick INTE att använda överhuvudtaget. Jag kunde INTE ens borsta tänderna!!! Min första behandling blev värktabletter för att häva inflammationen. Sedan blev det röntgen för att se om det gick att hitta någonting sebart som gick att åtgärda.


De misstänkte från början "Kalkaxel" som innebär att:


Kalkaxel (Peritendinitis Calcarea) är kalkutfällning i supraspinatussenan i axel som leder till inflammation och orsakar smärta. Kalken kan gå ut i intilliggande slemsäck då tillståndet kan förbättras. Kalk i slemsäcken kan i sin tur leda till inflammation i slemsäcken, eller till att kalken försvinner helt och man blir symtomfri. Orsaken till kalkaxel är åldersförändringar i senor i kombination med ansträngning och kan ses redan i 30- till 35-årsåldern. Man kan ofta se förkalkningen med röntgen.
Kalkaxel kan även leda till impingement d v s inklämningstillstånd i axeln. Kalkavlagringar gör senan tjockare och mindre elastisk. Det medför att supraspinatussenan kan komma i kläm mellan övre benutskottet på skulderbladet och överarmen vilket kan orsaka smärta i axeln.

Symtom

Vid kalkaxel upplevs en intensiv smärta över axelns fram- och ovansida som kan vara akut eller kronisk. När smärtan är akut tilltar den inom loppet av några få timmar och upplevs som väldigt intensiv. Axeln är öm vid beröring och det kan vara svårt att sova och klä sig. Smärtan minskar när armen hålls stilla intill kroppen.

Behandling

Vid kroniska besvär från kalkaxel rekommenderas stötvågsbehandling. Ibland försvinner kalkavlagringen i axeln efter en behandlingsserie. I några tillfällen kvarstår kalk i senan men symtomen försvinner eller minskar. Stabiliserande träning av axel rekommenderas i senare skede för att förebygga återfall.


De misstänkte kalkaxel i första hand pga att jag var så ung och att det ofta drabbar småbarnsföräldrar när man har mycket att lyfta och göra hemma. Är visst vanligare än man tror!!!


Men det var INTE kalkaxel för min del. Hade ju varit mycket bättre då det allafall går att göra någonting åt och är bättre prognos på än det jag har idag!!


Jag fick sammanlagt 2 kortisonsprutor i höger axel med ca 6 månaders mellanrum. Ont som bara den och ingen större förändring!! Så för min del funkade det inte!! Jag fick akupunktur i flera månader och fick gå på sjukgymnastik. Det funkade däremot. Men att träna för mycket funkade INTE för mig. Tråkigt att min sjukgymnast INTE förstog det utan att jag blev liggande i flera dagar efter jag varit där. Så jag fortsatte att träna själv hemma istället.


Jag fick även behandling hos en Osteopat i nästan 1 års tid. Han var specialist på mjukdelarna i kroppen. Första tiden stretchade han igenom min kropp...alla muskler på bägge sidorna. Efter ca 6 månader fick jag "robotbehandling"...han hade en stor robot som masserade hela ryggen. Det var också effektivt!!


Efter alla behandlingar får man självklart ont och blir liggande i flera dagar med STOR smärta och det innbar också att jag fick äta MYCKET värktabletter för att bara orka med mig själv.....


Jag var helttidssjukskriven i 1 års tid och sedan jobbade jag halvtid i 6 månader och sedan dess har jag INTE varit sjukskriven en enda dag från jobbet pga min nacke, axlar eller skulderblad!!!


Det är ingen som riktigt vet VAD mina problem med min kropp riktigt beror på. Jag har gått omkull med en massa hästar som jag har haft under årens lopp. Jag har jobbat sedan 1986 inom vården med en massa tunga lyft dagligen. Sedan när man var småbarnsförälder så lyfter man tungt igen.....både barn och annat. Så de "tror" att det är en kombination av saker som hänt som jag har varit utsatt för under i princip hela mitt liv. Man blir helt enkelt utsliten och får förslitningar i kroppen  Till slut orkar inte kroppen med utan då får man en reaktion....som jag fick med tex en inflammtion i kroppsdelar. Jag kommer ALDRIG att bli frisk och som förrut i min kropp men jag kan allafall göra så gott jag kan med att hålla mig i någorlunda bra och vettigt skick så att jag orkar med resten av mitt liv.


Hur gör jag och hur tänker jag idag??

 

Jag vet exakt vad jag orkar med och inte i dagsläget. Jag kan tex INTE jobba med någonting i många timmar varje dag...då blir jag liggande i flera dagar. Men om jag jobbar i stallet eller hemma i max 2 timmar. Funkar det rätt ok med kroppen!! Nu jobbar jag INTE varje dag med saker och ting i 2 timmar men ibland behövs det ju lite intensivare jobb tex med sommarhagen eller att röja i källaren här hemma. Det är också vid såna tillfällen som jag premedicinerar med värktabletter före och efter. Då blir jag INTE heller liggande i flera dagar. Jag måste HELA TIDEN känna efter i kroppen hur jag känner mig så att jag INTE kräver för mycket och blir liggande. Det kan nämligen innebära att jag är på ruta 0 igen och blir riktigt dålig med inflammationer i kroppen och sjukskrivningen igen!!! Det är inget bra alternativ idagsläget för mig!!! Så jag läser av kroppen VARJE DAG för att veta vad jag kan göra just den dagen. Har jag en sämre dag....tar jag det lugnt istället. Det är INTE värt att överanstränga sig!!


Pga mina problem med nacken fick jag också Tinnitus. Efter nogrann utredning på Sjukhuset kom de fram till att jag har "Hyper-Tinnitus" och det innebär att man är "överkänslig" för ljud. Jag blir helt enkelt sjuk av höga ljud!!! Det kan yttra sig med bla: kallsvettningar efter ryggen, svårt att koncentera mig pga ljudnivån, får väldigt ont i mina öron,  illamående, kräkningar och till slut bryter kroppen ihop.....i den ordningen. Jag får anpassa mig REJÄLT i och min Tinnitus annars stänger kroppen ner!!

Tex så har jag öronproppar när jag sover, går på Bio eller om jag någon annan gång behöver det pga ljudnivån. Om jag INTE har med mig öronproppar och ljudnivån är hög klarar jag mellan 1½-2 timmar sedan "ger kroppen" upp. Dagen efter har jag så ont i öronen att det bara pulserar och låter otroligt högt i hela huvudet...tänk er att ni har öroninflammation x flera...så känns det för mig i flera dagar efteråt!!


Vad beror min Tinnitus på??

De tror att det hänger ihop med min nacke. Att det är någon nerv i kläm som orsakar min Tinnitus.


Hur funkar jag med min kropp idag??

Från att ha ätit värktabletter så gott som varje dag 2-3 ggr per dag sedan 2001 slutade jag i januari 2013 och provade istället att äta nypon på morgonen....1 msk.....och det funkade  Det känns helt fantastiskt bra att slippa äta värktabletter var och varannan dag. Framför allt är det INTE så bra för kroppen men vad ska man göra när man har så ont att man bara vill sätta sig i ett hörn och gråta och inte ens orkar med sig själv?? Valet var allafall väldigt lätt för mig....värktabletter eller värk dyngnet runt!! Idag äter jag endast värktabletter vid behov. Ofta när jag ska göra någonting som är lite tungt för min kropp. Det blir kanske 1 gång i veckan eller var 14 dag.


Ridningen är också en viktig del för att min kropp ska må bra. Jag rider mellan 3-5 ggr i veckan. Det beror lite på HUR jag jobbar men jag försöker att rida 4 ggr per vecka. Har jag ledig vecka kan det blir 5 dagar i veckan. Men målet varje vecka är 4 ggr!! Det jag måste tänka på vid varje ridtur är att det INTE blir för statiskt. Jag kan tex INTE sitta och trava eller galoppera hur länge som helst...då blir det för statiskt för mina axlar. Men tar jag en kort skrittpaus så får axlarna och T vila så kan jag jobba en stund igen. Man får anpassa sig så att det funkar för just mig och min kropp. Jag tycker att det är ganska bra med dessa "micro-pauser"...så att både jag och T kan pusta ut  


Jag har joggat tidigare under året och ska komma igång med det igen. Målet där är att jogga 2-3 ggr i veckan 2-3 km. Jag har upptäckt att sedan jag börjat jogga blir jag starkare i nacken och Tinnitusen blir bättre. Jag bygger mest troligt muskler kring nacken som jag INTE gör när jag rider. Så joggningen är bra för min kropp också.


Jag klarar INTE av att cykla!! Det blir för statiskt för nacke och axlar att då blir jag liggande i flera dagar med fruktansvärd värk  Sista gången jag cyklade var nog 2002 och då hade jag provat flera ggr med samma resultat....då gav jag upp!!


Att gå ut och gå med hundarna funkar skapligt. Atlas drar en hel del så om jag ska gå ut med dem flera ggr per dag brukar någon av barnen följa med och tar då Atlas och jag Peppis som är mindre och knappt drar någonting. Om Atlas drar en hel prommis är det VÄRRE för min kropp än att rida på T en hel ridtur!!! Så jag måste verkligen tänka på VAD jag utsätter mig för!!


Nu efter så många år så tänker jag inte så mycket på vad jag kan eller inte kan göra. Jag VET vad resultatet blir OM jag överanstränger mig med någonting. Då är bara frågan OM det är värt det eller om jag måste tänka till nästa gång istället?? Ibland är det värt det och ibland inte. Då får man ta sig en funderare och tänka mer "smart" nästa gång. Så man kan nog säga att för varje månad man lever så blir man "smartare och visare" och får mer insikt i hur ens egen kropp funkar och framför allt VAD man klarar av innan det blir för mycket  


Jag jobbar 65% natt på ett Boende med begåvningshandkappade Brukare. Jag jobbar ensam då det endast är 5 Brukare på boendet. Det är bla pga min Tinnitus som jag har valt att jobba natt. På natten är det lugnt och tyst och ljudnivån blir därmed sänkt rejält och min kropp mår bättre. Sedan har jag lättare att vara vaken sent på kvällen och på natten och tycker att det är ett straff att stiga upp tidigt på morgonen  Så jag är en "nattskata" ut i fingerspetsarna  Det är ju tur att man är olika så att det finns jobb åt alla!!!


Idag är jag glad och tacksam att jag är någorlunda frisk i kroppen och att jag orkar med att rida, jogga och att fixa med saker och ting i hemmet   Hur jag mår om 5 eller 10 år har jag ingen som helst aning om?? Men jag jobbar för att stärka upp min kropp och hoppas och tror att det ska hjälpa till att hålla mig någorlunda iordning i många år till!!


Det här var och är min historia om min kropp  


Mvh anaby  Av anaby - 13 december 2013 15:58

Jag sover ju alltid med öronproppar....och inatt verkade det har varit bra då "Ivar" har härjat här i Norr!! Jag har inte hört ett enda dugg utan sovit som en stock hela natten  T stog kvar i hagen när jag tittade ut på fm så han hade allfall inte blåst bort  När jag tittade ut vid 10.00-tiden blåste det inte speciellt mycket. Bådade gott inför den stundande ridturen  Jag och katten har tagit det lugnt och såg på en film....jag liggandes under värmfilten och hon ovanpå  Bägge nöjda och glada  

Sedan blev det dags att gå ner till stallet och rida på T. Idag var det INTE roligt underlag...is och halka och hårt  

Men vi har travat en del ändå idag. Går inte att låta honom "bara" skritta och sedan vila i flera dagar. Då blir han halvgalen innan söndag eller måndag  T kändes riktigt fin när vi började trava vid växthusbacken mot kyrkan. Lite spänd när vi skrittade nerför backen nedanför kyrkan men det körde en bil bakom oss så han hade nog lite koll på den. När jag sedan vände blev han spänd igen....av en cyklist. När den hade passerat travade jag tillbaka på vägen och vände för att få "en bättre" och förhoppningsvis mindre spänd upplevelse för T. Det gick ganska bra...allafall bättre än innan. Så jag nöjd mig med det  Helt ok förbi bordet och på sista travsträckan infann sig den där härliga WOW-känslan även om jag fick jobba rätt mycket för det då han inte var lika lugn som igår. Men vad gör väl det när man sitter där och bara är nöjd och glad i både kropp & knopp  

Tränade som vanligt på halt för rösten när vi skrittade av. Efter 2 ggr satt den klockrent och då väntade T t.o.m på att jag skulle lägga till skänkeln  Han är inte dum den här hästen  Vi mötte en cyklist och T gjorde en tvärnit och vände sig om...hästgodis matte??? Så klart när man skrittar för en cyklist lugnt och fint  

Även om T har 4 broddar runt om...eller 3 broddar på ena bak....så känns det lite läskigt att rida på vissa ställen där det är blankis. Jag kommer nog alltid att tycka att det är lite läskigt att rida på blankis trots broddar på hästen...och vänjer mig aldrig!!


 

Underlaget är verkligen is, is och mera is...på vissa ställen bla där jag travar som mest är det som tur är lite is...men annars ser det mest ut så här överallt   Speciellt på de störra vägarna...


 

Klart man måste spana in i skogen!! Det finns ju massor av olika djur här matte bla 4 rådjur i krokarna!!!


 

Idag var det rött...och sedan rosa och gula reflexer  Jag har alltid på mig vaseljacka med reflexer i december så att vi syns bra även på dagtid. Jag rider i princip alltid när det är ljust ute men känner ändå att det är bra OM vi syns på vägen. Det är sällan man möter en bil men desto fler gångare och cyklister. Även om de ALDRIG har reflexer eller annat kan det ju vara bra om de ser mig ändå  


 


Rosa och gula reflexer...men det bjuder jag på  T väntar tålmodigt på att matte ska gå in i vindskyddet och vinka så att man får gå dit och få sin hästgodis  


   

Han vände dock helt om då han hörde någonting på vägen och sedan när jag gick till vindskyddet och vinkade...kom han till mig direkt  Ja, han är rolig min häst!! Han vet exakt vad som gäller  

Av med utrustning och mat, magneter och gröngröt på "Herr´n" idag. Trampade ner hö och sedan blev det att mocka hage + vindskydd. Lite mys efter mockningen innan jag hämtade vatten och vittjade musfällan....på 1 mus idag...bättre än ingenting!!!

Traskade sedan hem i mörkret med pannlampan. Sedan har jag och katten myst igen....jag under värmefilten och hon ovanpå  Nu blir det dusch, middag och sedan chill framför TV  

Ha en fortsatt jättebra fredagkväll och chilla lugnt gott folk!!

Mvh anaby  

Av anaby - 13 december 2013 12:00

Det står otroligt mycket om mobbing i tidningarna nu för tiden!! Jag tänkte mina egna upplevelser om det här.

Jag anser att det finns olika typer av mobbing.....fysisk och psykisk...och bägge är lika illa!!

För egen del har jag ALLTID fått "kommentarer" i skolan angående att jag har haft egen häst. Från 2:an och ända tills jag gick ut gymnasiet. Jag var också väldigt smal under hela min skoltid vilket gjorde att många tyckte att de hade "rättigheter" att anmärka på det i tid och otid. Problemet är att när man är tonåring är man MYCKET känslig för kommentarer som kommer i princip dagligen. Jag fick även kommentarer om resten av mitt utseende....det finns nog INGENTING som folk INTE har kommenterat. Varje komplex och allt som jag redan INTE tyckte om hos mig själv har folk varit "snälla" och kommentarat så jag verkligen har fått höra hur värdelös jag har varit   


Vad gjorde det här med mig som person??


Ja, för det första så utvecklade jag en typ av "torgskräck"....jag har forfarande än idag vissa dagar svårt att vistas där jag vet att det är mycket folk och speciellt när jag VET att jag kan bli uttittad av okända människor.


Jag hatar verkligen att se mig själv i en spegel och på kort. Har MYCKET svårt med det här även om det har blivit bättre...som tur är. Att se sig själv rida eller med hjälm på kort går bättre då man INTE ser så mycket av mitt ansikte då.  Men om jag har en sämre dag vill jag varken se mig själv eller träffa andra människor .


Normal är någonting som jag ALDRIG har tyckt att jag har varit någon gång i mitt liv. Varken när jag var yngre eller nu när jag är 40+. Det är ju tyvärr pga omgivningen och deras alla kommentarer under hela mitt liv som jag har fått den uppfattningen. Dock tycker jag idag att jag är "Anna" och ingen annan...varken normal eller någonting annat.


Ända sedan jag gick i skolan har jag tyckt och upplevt att jag var "pestsmittad" pga mitt hästintresse. Så när jag gick ut gymnasiet bestämde jag mig för att INTE involvera mig i något förhållande eller någon kille. Det var ju ändå ingen som skulle vilja ha mig pga mina hästar!! Jag blev MYCKET förvånad när killar faktiskt visade sig vara intresserad av mig?? Hade under lång tid och har forfarande till viss del än idag INGEN förståelse för hur någon man kan vara intresserad av mig.....det säger ju en hel del om min självkänsla och självförtroende som är lika med noll!!! Det är tur att jag har en helt underbar man som jag är gift med och  lever med som lyfter mig istället för trycker ned  


Jag har ALDRIG och då menar jag aldrig haft bra självförtroende och det är någonting som jag fortfarande INTE har pga allt jag har fått höra om mig själv under hela mitt liv. Men pga det som hände efter det "10-åriga helvetet" tog slut och jag fick ta en massa olika avgörande beslut. Tog jag bla ett viktigt beslut av många att jag nu äntligen skulle ACCEPTERA mig själv som människa. Även om många andra tycker att saker och ting kring min person, utseende mm är negativ eller hur man ska förklara....så kan jag INTE förändra mitt utseende och liknande. Och ska man framför allt orka med att leva är det nog dags när man är 40 år att man äntligen kommer till insikt och accepterar att jag är jag och det kommer jag alltid att vara. Take it or leave it så att säga  Just det här beslutet har fått mig att må så otroligt mycket bättre på alla plan  Jag känner ett lugn som jag ärligt talat INTE har känt tidigare under hela mitt liv och det känns jättebra!! För alla vill vi ju må bra!!


Sedan fick både jag och min man rensa ut MÅNGA bekanskaper i vårt liv. Ibland får man helt enkelt ransaka sig själv och fundera på OM en person är bra för en att umgås med. Framför allt OM man är på samma nivå. Är det bara missunsamhet och tjafs...går de människorna bort på en gång!!! Jag orkar INTE med sånt längre och jag känner INTE att jag är tvungen att utsätta mig för det längre...heller..JAG VILL MÅ BRA NUMERA!


Jag anses vara en stark person och det tycker jag själv också att jag är. Och är man en stark person verkar det vara helt ok att ge kommentarer om ALLT möjligt negativt som man INTE ens skulle ha en tanke på att säga till någon annan???? Man ska så att säga "stå ut med allt" på något konstigt sätt som jag ärligt talat INTE har kommit underfund med än??? Det är precis som att "en sån människa" INTE har några känslor alls?? För egen del kan jag säga att jag är VÄLDIGT känslig för kommentarer och det bottnar sig nog i alla kommentarer jag har fått under hela min uppväxt under skolgången och resten av livet. Men allt började i skolan för min del!!!


Alla dessa kommentarer har gjort att för mig är det enklare att ta en elak kommentar än en komplimang....eftersom det är mer logiskt i min värld.  För det är ju tyvärr vardagsmat att jag får elaka kommentarer motför en komplimang. Så något fel är det ju uppenbarligen med mig trot allt   För vem skulle överhuvudtaget tänka på att ge mig en komplimang?? Det är så jag tänker och känner. Så får jag en komplimang så vet jag överhuvudtaget INTE riktigt vad jag ska säga tillbaka....det känns otroligt jobbigt att INTE kunna ta till sig när någon säger något postivt om mig!! Det är lättare för mig att ta till sig en komplimang från någon jag känner väl men är jobbigare att inte bry mig om när jag får en en elak kommentar av någon jag känner. Och tvärt om...det är lättare att ignorera en elak kommentar i dagsläget från någon jag INTE känner men svårare att ta till sig av en komplimang eftersom jag anser att de INTE känner mig och vet någonting om mig.


Hur mår jag idag undrar ni nu efter att ha läst allt detta??

 

Jag skulle nog säga att jag mår så bra som jag kan må mentalt. Jag har en man som älskar mig och stöttar mig och tycker att det är väldigt tråkigt att jag har gått igenom det jag har gjort under så lång tid av mitt liv. För mig är det otroligt viktigt att leva med en man som stöttar, uppmuntrar mig och lyfter mig....inte någon som trycker ner och får mig att må ännu sämre än jag redan gör. I dagsläget skulle jag nog säga att jag har fler "bra" dagar än dåliga och det är jag otroligt tacksam över  Kanske några få dagar per månad är riktigt jobbiga nu. Motför flera i veckan tidigare. Det här är ju någonting jag MÅSTE jobba med dagligen med mig själv och ibland får jag utsätta mig för sånt som jag tycker är väldigt jobbigt. När jag har gjort det och det gått bra känns det så klart fantastiskt  Det är ju så att man klarar otroligt mer än man någonsint tror!! Som tur är  


Efter det "10-åriga helvetet" eller när det äntligen tog slut så "stängde min kropp av"...både psykisk och fysiskt och det var det absolut jobbigare jag varit med om. Ingenting funkade för mig!  Jag blev helt apatiskt och det var otroligt obehagligt att vara med om. Så är i efterhand tror jag att jag fick ett sammanbrott eller allafall var otroligt nära ett. Hade det INTE varit för min kära man och familj så hade jag garanterat INTE suttit framför datorn och skrivit det här till er. Utan då hade jag antigen varit död eller suttit inspärrad någonstans på obestämd tid!!! Det känns läskigt att en person utifrån kan ta ifrån en annan människa värdet som människa, mamma och fru...tills man INTE är värd någonting överhuvudtaget och är en spillra av sitt forna jag   Jag hoppas verkligen att någon av er som läser det här ALDRIG råkar ut för en psykopat och mytoman som jag gjorde!!


Förutom min man och familj så var det en till sak som hände som gjorde att jag tog det avgörande beslutet att börja leva igen!! Det var ett telefonsamtal som jag fick från Tabascos förra ägare Kerstin  Jag hade bestämt mig för att åka och provrida honom men började känna mer och mer att jag inte skulle orka pga att jag var så knäckt och i dåligt skick. Men då ringde Kerstin upp och ville att jag skulle komma och provrida. Hon fick peppa mig lite men till slut gav jag med mig och åkte nästan 30 mil för att provrida denna monsterhäst   Ja, ni som följt oss ett tag vet ju att jag föll som en fura för Tabasco och hämtade hem honom några månader senare och att Kerstin idag är en kär vän till mig Så Tabasco har betytt otroligt mycket under "min väg" tillbaka till livet. Vi var så trasiga bägge 2 så vi fick återhämta oss och må bättre i sakta och lagom takt tillsammans   Jag ska också vara ärlig och säga att beslutet att "börja leva igen" var tyvärr INTE självklart för mig då jag mådde otroligt dåligt och inte hade någon livsglädje eller gnista kvar Det hade lika gärna kunnat bli så att jag helt enkelt gett upp livet och fortsatt i min bubbla som jag levde i. Idag är jag tacksam att jag valde just LIVET!! Vägen tillbaka har varit svår och jobbig men jag är tacksam att jag tog det beslutet jag tog  Man klarar som sagt otroligt mycket mer än man tror om man har stöd av sin familj och nära vänner  

Ibland behövs det bara små, små tecken på omtanke så kan man få en människa att ändra riktning i livet till ett bättre beslut. Det krävs så otroligt lite men betyder så väldigt mycket för den som mår dåligt!!

Någonting att tänka på i det dagliga livet när man SER att någon mår dåligt!!


Jag har full förståelse för dessa unga tjejer som blir helt knäckta av alla kommentarer och trakasserier i skolan i Sverige idag!! Och allt de får utstå på internet från jämnåriga!! Jag kunde ha varit en av dem som faktiskt valt att avsluta sitt liv men jag är tacksam att jag aldrig vågade ta det steget även om jag ärligt talat har tänkt på det x flera under hela mitt liv!!


Allt är inte alltid som det ser ut...någonting för alla att tänka på!!Det här var och är min historia....


Mvh anaby  


Av anaby - 12 december 2013 18:00

Idag har jag varit och inhandlat en ny hjälpreda till stallet efter ett tips från en av tjejerna i stallet. En snösläde på Jula!!! Jag räknar med att kunna dra: hö, halm, spån och vatten med den så fort snön kommer  Det är extrapris på den just nu så då passade det bra att unna sig en vettig julklapp...eller en julklapp till mig och T ska jag nog tillägga   


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Snösläde
 
 
 
 
 
 
 

Draganordning säljs separat

Robust snösläde för användning bakom t.ex snöskoter eller ATV. Tillverkad av kraftig ABS-plast som tål ner till -40 °C. Draganordning säljs separat. Mått: L1370xB650 mm.

Art.nr: 326044
Inkl moms 349,- (599 .-)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Släden är ganska lång och det innebär att jag kan lägga ner hö och halmsäckar utan problem...de kommer både att rymmas på längden och de kommer att ligga kvar i släden också i och med kanten  När det har kommit mycket snö tidigare vintrar har jag dragit vattendunkarna på en vanlig pulka men det är både svårt att få dem att stanna kvar och sedan måste man ta dem en och en...inte bägge 2 samtidigt...tidskrävande  Jag hoppas och tror att den här snösläden ska kunna underlätta påfyllning av hö, halm, spån och vatten för mig!
Utvärdering kommer senare!!
Det ena vi måste sätta fast på snösläden själv är ett handtag. Men L-O trodde inte att det skulle vara något problem   Jag håller redan på att klura HUR jag vill ha det  
Mvh anaby  
 
 
 
 
 
 
Av anaby - 12 december 2013 17:29

Vilket skitväder det har varit idag  Man blir ärligt talat både lite ledsen och trött när man tittar ut och all snö nu är borta !!!! SKIT, SKIT och åter SKIT   JAG VILL HA SNÖ!!!

Det regnade på fm men det gjorde inte så mycket då jag ändå inte brukar gå ner till stallet för att rida förrän efter lunch. Vid den tiden var det uppehåll...som tur var  

På med grejerna och iväg på ridtur!!!

T kändes väldigt lugn och fin redan från början  Och när vi började trava kändes han supertrevlig och hade stort steg och schwung på en gång  Det märks att underlaget är lite mjukare och bättre idag  Jag kan inte klaga på någonting idag....han skötte sig superbra HELA ridturen!! Lugn och avslappnad. Han var t.o.m avslappnad när vi travade nedanför kyrkan??? Och sista traven på hemvägen var fantastisk  WOW-känslan infann sig och även det breda leendet i hela ansiktet på mig  Det är såna här dagar man VET varför man håller på med hästar  

När vi skulle skritta av var han lugn redan från början och lyssnade på rösten på en gång....härlig känsla att bara kunna använda rösten och stanna honom. Jag har varit lite hård med honom och vill att han ska stå still tills jag säger till...mycket träning på det både måndag och tisdag. Och idag fick jag "kvitto" på att det "gått fram". Han står nu stilla tills jag lägger om med skänkeln lite, lite grand  Det verkar även som om det jag har tränat på under måndag och tisdag när vi red har gett resultat till idag  

När vi kom hem till stallet och vindskyddet igen blev det mat, magneter och gröngröt för T och jag trampade ner höet på en gång. Sedan blev det mockning och att fylla på vatten i Termobaren. När allt kring T var klart satte jag igång och packa hösäckar. Det blev 5 hösäckar packade idag. Sedan var det dags att kolla musfällorna!!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Och jag hade fått fångst även idag??? HELT OTROLIGT!!! 2 st till idag!!! Då ligger även "liken" från de andra mössen i sopkorgen från igår  Igen av mössen som fastnat i fällorna idag hade hunnit äta så betet låg kvar. Men det verkar ändå som om färska dadlar är mumma för möss!!! Bara att ladda upp igen och se vad som händer imorgon!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fick ett tips av M i stallet om en snösläde som fanns till salu på rea på Jula!! En skotersläde men i plast. Och lite rejälare plast som inte går sönder i första taget. Gick in och tittade på deras hemsida och tyckte att det var lika bra att åka direkt och titta OM det fanns någon hemma. Reagrejar har ju tyvärr en tendens att ta slut om man väntar 1 dag eller 2  Det fanns 5 st kvar så jag fick med mig 1 snösläde hem  Mer info i separat inlägg!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hann nästan bara med att komma hem så var L-O hemma. Jag åt middag medans han gick en prommis med hundarna. Nu ska jag gå över till mamma en sväng och sedan får vi se vad som händer här ikväll. Känns skönt att INTE ha något möte eller liknande! Det är alltid trevligt med möten men i lagomt antal  Hi hi!!

Ha en fortsatt jättebra torsdagkväll!!
Chilla lugnt  

Mvh anaby  

Av anaby - 12 december 2013 10:44

 Det känns jättebra att ha bytt ut till nya broddar så att vi får bra grepp när vi ska ut och rida nu  

Förhoppningsvis kommer isen att tina bort och ny snö att komma inom kort så att vi får vinter igen!!

Efter stallbesöket var det bara att byta kläder och bege sig till Bion. Vi såg på Hunger Games 2. Man blir ju lite orolig när filmen är 2 timmar och 23 min lång...men det kändes inte!!! Men jag säger som de andra sa: Varför får man inte se 3:an direkt...nu måste vi ju vänta i 1 år eller så   Nackdelen när det är trilogier man ser  

Nu slutade min hektiska vecka och idag...torsdag...börjar min lugna vecka   Fördelen med att planera in mycket i början på veckan är att man får MYCKET gjort...nackdelen är att man blir så otroligt trött  Men nu börjar lugnet och jobbet här hemma. Nu kan vi fixa i lugn och ro resten av veckan  

Dags för frukost och sedan en ridtur med T  

Ha en fortsatt jättebra torsdag!!
Chilla lugnt  

Mvh anaby  

Presentation


Välkommen till mig! Jag bloggar bla om min satsning att tävla i hoppning upp till 130 cm efter 17 års frånvaro på tävlingsbanorna. Och en massa annat trevligt :)

Fråga mig

27 besvarade frågor

Omröstning

Går du någon typ av utbildning?
 Nej, jag jobbar.
 Ja, jag pluggar men parallelt med jobbet.
 Ja, jag pluggar.
 Ja, jag pluggar och jobbar extra.

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ anaby - Jag, barnen, djuren & fotografering. med Blogkeen
Följ anaby - Jag, barnen, djuren & fotografering. med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se