anaby - Jag, barnen, djuren & fotografering.

Direktlänk till inlägg 30 augusti 2016

R.I.P älskade Tabaco 2016-08-25

Av anaby - 30 augusti 2016 12:33

Det svåraste och jobbigaste inlägget jag någonsin skrivit på min blogg!!


Jag vet inte ens hur jag ska börja förklara det som har hänt....men det har varit en jobbig vecka  

I onsdags hade jag och Tabasco en jättebra ridtur. Vädret var helt fantastiskt och jag hade tid att pyssla och hålla på med honom länge både före och efter ridtur. Något som jag är väldigt tacksam över då det var sista gången jag träffade min älskade häst !!!!


Dagen därpå gick jag ner i hagen för att hämta honom inför ridturen. Han står oftast inne i vindskyddet och väntar på mig.... men inte den dagen. Jag ropade och tänkte att han stod inne i skogen. Ingen häst kom......så jag gick ner till skogen och då ser jag att han ligger ner ?? Inte helt ovanligt men ju närmare jag kommer så ser jag att något inte stämmer...han brukar alltid ställa sig upp när han hör mig. Men inte då....

Sedan ser jag....han är helt stel....ligger på sidan med benen stelt rakt ut och magen är svullen. När jag tittar på huvudet och i ögonen är det inget liv längre.....  Det är svårt att beskriva känslan just då men det kändes som om hjärtat skulle stanna på mig!! Jag blir tvungen att bara sätta mig en stund och ta på honom innan jag kunde ringa till min pappa och be honom komma ner. Jag insåg att ju längre jag skulle vänta med att ringa desto svårare skulle det bli att prata.....så jag ringer bara och säger att Tabasco är död och att jag vill att han kommer ner.

När han kommer ca 5 min senare kan jag inte prata och tårarna bara rinner......min bästa vän är ju borta!!

Jag samlar mig och säger att jag ska gå upp och ringa och få ett tillstånd för nergrävning bredvid Zimé. Och att jag vill att han ska grävas ner och begravas samma dag. Då säger pappa att han ska gå och ringa angående en grävmaskin och se om det går att  får låna den. Benen kändes verkligen som bly när jag gick upp och ja, jag mådde allt annat än bra. Jag fattade ingenting!! Igår var vi ju ute och red och han var som vanligt!!! Vad hände??????


Väl hemma fick jag samla mig och börjar ringa Försäkringsbolaget för att höra vad som gäller. Måste man ha ut en veterinär som skrivet ett intyg eller vad gäller? Det räckte om jag tog bilder och har 2 vittnen som skriver på att de har sett honom död. Sedan fick jag tag på killen som handhar nergrävningen och han var otroligt tillmötetsgående. Eftersom jag grävde ner Zimé 2007 fanns de papperen i arkivet och på datorn. Så han tog bara fram dem och sedan fick jag ett tillstånd att gräva ner Tabasco samma dag   


Då till det svåra....att gå ner igen och fota kroppen till Försäkringsbolaget. Henrik och min faster ville följa med så jag behövde inte göra det sjäv. Tungt att se Tabasco igen. I samma veva ringer pappa och säger att grävmaskinen kommer ca 20.30 Det bästa beskedet idag! Jag skulle kunna begrava honom samma dag!! Med tanke på alla flugor och annat som kommer att gå rätt hårt åt på kroppen i och med värmen så var min enda prio att få ner honom i graven. Det kändes mest värdigt!!


Sedan blev det en lång väntan hemma....många tårar blev det och många frågetecken!! Ringde bla min veterinär för att höra vad han trodde hade hänt. Det verkar inte om om Tabasco har sparkat runt omkring sig utan den uppfattningen jag fick när jag såg kroppen var att han ramlat omkull och somnat in. Då beror det oftast på att det har gått fort...antingen hjärtat eller kroppspulsåder. En tröst i alla sorg att det verkar har gått fort och att han fick somna in i sin älskade hage där han gått i 9 år och var trygg   


När jag tog hem Tabasco hösten 2007 gav jag honom ett löfte. Han skulle ALDRIG behöva flytta igen med tanke på allt tråkigt han har varit med om i sitt tidigare liv. Utan han skulle få somna in här hemma och bli begravd här. Det löftet infriades den här dagen   Några år för tidigt ...jag hade gärna haft honom hos mig ett tag till!!


Kl.21.30 kommer pappas kompis Jonny med grävmaskinen och börjar gräva upp graven. Han ber om ursäkt för att han är sen men jag säger att jag är otroligt tacksam att han kommer samma kväll så att jag får begrava min häst. Tiden har ingen betydelse huvudsaken att graven blir klar ikväll.


 

Nu har jag 2 fantastiska hästar begravada här hemma på pappas mark  Både på gott och ont....jag vill ju egentligen ha dem bägge 2 hos mig men det känns bra att det har fått somna in här hemma.


När graven är grävd blir nästa steg att hämta Tabasco med pappas traktor. Klockan är då ca 22.30 och det är inga människor på vägen. Det känns skönt att andra slipper se kroppen!!

Jag och Henrik hjälps åt att fota lite till och sedan tar pappa kroppen på traktorn. Det var otroligt jobbigt att se honom på traktorn och då kan jag säga att jag bröt ihop ordentligt. Tur att Henrik var i närheten  

Sedan gick vi efter traktorn ...jag ville gärna säga hej då en sista gång innan pappa började gräva igen.


Jag är så otroligt tacksam att det finns så snälla människor som ställer upp när det är en krissituation  Både Jonny och han som äger grävmaskinen ställde upp helt gratis!! Helt fantastiskt och bara det gör att jag blir tårögd!!


Sedan har pappa, mamma och Henrik som fick stötta mig hela dagen och alla är ju i chock!! Även om det är min häst så blir han ju en del av familjen.....av förståerliga skäl!


Dagen efter var kroppen som i chock.....tårarna rann nog konstant....

På lördagen bestämde jag och Henrik att vi skulle rulla in elbanden till sommarhagen, skotta ur vindskyddet, ta in vattenslangen och vattenbaljorna. Jag vet inte när jag orkar med att göra det så det kändes lika bra att ta det när man ändå är helt knäckt. Har ingen aning om NÄR jag orkar mig ner till stallet igen.....  


Just nu känns det ok...inte bra men ok räcker tills vidare. Livet går vidare utan Tabasco. Min trygga fasta punkt som funnits hos mig i 9 år och som jag de senaste 2 åren verkligen kunnat luta mig mot när livet varit jobbigt...är nu borta!!


Vem är jag utan häst? När man har haft egen häst i 41 år och i princip inte haft några stora uppehåll mellan hästarna man har haft....hur det att vara utan häst? Vad gör man med all tid? Vem är jag när jag inte är hästtjej? Lite skrämmande faktiskt......om jag ska vara ärlig!!


                                            


Just nu är jag så tacksam att vi har fotat och filmat T så mycket som vi har gjort under årens lopp. Det kommer att underlätta framöver när sorgen börjar avta och man har något att titta tillbaka på så minnena blir starkare  


Det kommer att bli bättre allt eftersom....det vet jag även om det är tungt just nu! Jag känner mig väldigt tom på känslor överhuvudtaget just nu.....och vet att jag måste ge det tid. Det finns alltid en ljusning   


Sköt om er allihopa och stor kram till er  

Jag ska börjar blogga igen så fort jag känner att jag orkar.


Mvh anaby

 
ANNONS
 
Ingen bild

Lasse.

31 augusti 2016 08:58

Jag kan bara stötta dig på detta sätt, som en otrolig djurvän vet jag hur det känns och jag har varit tvungen att ta bort ett antal djur genom åren. Att behöva avliva ett djur är nästan värre än om någon anhörig går bort iom att det är väntat på något sätt. Kämpa på och tiden brukar hjälpa till och bara de fina minnena finns kvar.

anaby

31 augusti 2016 11:46

Tack Lasse!! Jag veta att du menar det du skriver!

Sakta men säkert så börjar knopp och kropp landa och komma i fas igen och livet går som sagt vidare...precis som det brukar och ska göra. Det är inte heller lika många tårar som rinner nu även om de kommer dagligen....dock är jag tacksam att jag känner någonting! Hade varit värre om jag hade varit helt likgiltig som en vän till mig sa. Då skulle jag vara riktigt orolig!!

Tabasco är en sån häst som jag alltid kommer att minnas och med glädje. Tungt att han är bort då han har betytt så otroligt mycket för mig under så lång tid. Men så är livet ibland......

Prioriteringen nu är att börjar gå utanför dörren och göra saker. Inte bara åka till jobbet och handla mat. Blir resten av veckans utmaning!!

Ha en jättebra fortsatt dag och kram på dig!!

 
Ingen bild

Carina

1 september 2016 22:08

Så sorgligt att läsa, har följt dig under några år,saknat dina inlägg nu på slutet, och möts av detta nu när jag kollar. Tabasco fick ett underbart liv hos dig! Och du får trösta dig med att du höll ditt löfte till honom, trots att det blev alldeles för tidigt! Sköt om dig!

anaby

2 september 2016 08:59

Tack Carina!!

Jag hade önskat att mitt första inlägg efter sommaren var positivare!!! Jag har så många bilder att visa och har haft en sån bra sommar!! Ska försöka orka med att skriva ett inlägg och visa bilderna under nästa vecka.

Jag har haft det så otroligt bra med Tabasco under så många år. Vi har skämt bort varandra :D På gott och ont för nu är saknaden så stor....Men jag är väldigt glad att jag tog hem honom och gav honom en chans till ett bättre liv. Tänk så mycket jag hade missat om jag inte hade gjort det!

Har blivit erbjuden att provrida flera hästar senaste dagarna....men ska ta det lugnt och se hur det känns. Just nu känns det tungt och jobbigt att ens tänka på att sätta sig i sadeln igen :( Men det lättar nog allt eftersom.

Har helt fantastiska vänner som när de tycker att det är dags för mig att kliva utanför ytterdörren....och inte bara åka till jobbet eller handla mat.... kommer och hämtar mig och hittar på lagom med aktiviteter..... små steg åt rätt riktning :D

Jag kommer snart tillbaka och bloggar... och kanske med en ny vän eller 2 :D

Sköt om dig Carina och stor kram på dig!!

Mvh Anna

 
Ingen bild

Anna

2 september 2016 08:53

Förstår din sorg och saknad, för att mista ett djur som så länge har funnits nära en och betytt så mycket gör ont. I samma stund man bestämmer sig för att ta hand om tex en häst så vet man ju att det inte kommer att vara hela livet men smärtan när man blir ensam kvar är ändå så svår. Kämpa på för tiden lindrar ju trots allt.

anaby

5 september 2016 05:01

Det är precis så det är. Man får vara tacksam för varje år som man får med sitt husdjur!! Och saknaden är stor när det är dags för dem att somna in :(

Tack för att du tänker på mig Anna!!

Sköt om dig och stor kram på dig!!

Med vänlig hälsning anaby

 
Erika

Erika

3 september 2016 20:12

Men gud jag beklagar sorgen!!! :(
Kan inte föreställa mig hur jobbigt detta är, men jag vet hur tufft det är o förlora en vän så jag förstår vad du går igenom.

Vet inte om du läst de, men Raski finns heller inte längre.
Ponnyn jag ägde o sålde förra året hon somnade in i juli så var där några dagar innan o kramade, pussade o myste.
Kände då hur orättvist livet är både hon & grim fick somna in alldeles för unga sen läsa detta varför händer allt våra älskade hästar? :(

hemskt, men han lever vidare i ditt hjärta för alltid!

http://erikapettersson.webblogg.se

anaby

5 september 2016 05:06

Tack Erika!!

Det jobbigaste är ju att jag inte var förberedd på det. Är dock tacksam att jag utan att jag visste om det fick ett bra farväl.....då vi fick en väldigt bra dag tillsammans dagen innan han somnade in. Att det även verkar ha gått fort är en tröst. Men livet går vidare och jag börjar komma i fas igen...sakta men säkert utan häst.

Jag läste att Raski också somnade in :( Beklagar sorgen!! Vilken tur att du var där några dagar innan och fick ett avslut med henne!!

Det är inte lätt att förstå varför vissa får somna in tidigare än andra.

Jag är tacksam att jag fick 9 år tillsammans med Tabasco.

Sköt om dig och stor kram till dig!!

Med vänlig hälsning anaby

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av anaby - Torsdag 25 april 03:31

  Vilket fantastiskt väder vi har haft i Norr senaste veckorna         Jag har ridit i T-shirt och uteridbanan ser väldigt bra ut nu   Corinne har lugnat ner sig avsevärt och är lättare att rida utomhus än inne i ridhuset. Är för mycket att titta...

Av anaby - Tisdag 16 april 19:18


Vilket suveränt väder vi har haft idag!! Sol och 20 grader på solsidan          Blev en cykeltur till stallet idag igen. Hoppas på att få 5 mil i kroppen den här veckan. Och ännu mer under nästa vecka då jag kommer att cykla till stallet 2 ggr vi...

Av anaby - Måndag 15 april 20:59

     Hästhoppning från Göteborg och WC med 3 svenska ryttare med        Svärmors tupp Willy som kommer från en äggkarton från Willys   The one and only Willy               En av få hönor som får vara inomhus ibland. Tycker att ...

Av anaby - Måndag 15 april 20:52


Det blev lite mer hoppning i lördags med Corinne.       Galopphoppning på låga hinder för första gången på evigheter. Lite tjurig från början men när det lossnade kändes hon jättefin        Mvh A ...

Av anaby - Lördag 6 april 22:06


Här kommer några filmer från förra helgens hoppning. En ridfilm i galopp och en hoppfilm. Tycker hon ser trevlig ut i galoppen   Bara att jobba vidare på den     I hoppningen är hon pigg  Har mest travhoppat men planen är att börja galopphoppa ...

Presentation


Välkommen till mig! Jag bloggar bla om min satsning att tävla i hoppning upp till 130 cm efter 17 års frånvaro på tävlingsbanorna. Och en massa annat trevligt :)

Fråga mig

27 besvarade frågor

Omröstning

Går du någon typ av utbildning?
 Nej, jag jobbar.
 Ja, jag pluggar men parallelt med jobbet.
 Ja, jag pluggar.
 Ja, jag pluggar och jobbar extra.

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ anaby - Jag, barnen, djuren & fotografering. med Blogkeen
Följ anaby - Jag, barnen, djuren & fotografering. med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se