anaby - Jag, barnen, djuren & fotografering.

Direktlänk till inlägg 6 augusti 2013

Muggen är över för i år:D DET KÄNNS FANTASTISKT BRA!!!

Av anaby - 6 augusti 2013 09:32

Japp!! Nu är muggresan över för i år och det känns helt underbart och fantastiskt bra  Jag lyckades "mota Olle i grind" så att säga. Sedan jag kom hem från Ullared har jag bara tvättat karlederna 2 ggr och talkat för att hålla det torrt och fint. Sedan har jag bara kollat varje dag för att se så att det inte blivit värre. Under tiden vi var borta i Ullared (9 dagar) åt T MYCKET hö!! Jag hade fyllt på höhäckarna med 6 stora hösäckar och gjort iordning 3 hösäckar som pappa kunde fylla på vid behov. ALLA HÖSÄCKARNA VAR SLUT NÄR JAG KOM HEM!! Är glad att jag tänkte på att fylla på några extra hösäckar så att det fanns färdigt   Jag tror att T behöver lite hö under sommaren då gräset kanske blir lite för kraftigt för hans mage. Det är nog därför som han också behöver bägge mag-tarmkurerna i början av sommaren. Nu äter han mindre hö och ändå ser karlederna jättefina ut....som tur är!!

Förra sommaren var jag lite orolig att han hade "fotosensibilitet" dvs en allergi mot solen eller vissa växter. Men tack vare Horsewares "solskydd" i samband med muggen skyddade jag även karleder och vita ben mot sol och växter.


     


 

Tunna ganska långa paddar från Biltema tillsammans med flexlinda funkade bra till omslag istället för bomull och flexlinda.


    

Här är det de tunna paddarna med fleecelindor (från förra sommaren) men nu under sommaren blev det flexlindor köpt från Biltema för 10 kr istället. Betydligt bekvämare och mindre varmt för T. När jag drog ner paddarna lite mer än på bilden och inte lindade ända över karleden....utan lät de sista 7-9 cm bara ligga över karleden funkade de bra som skydd för jord, växter mm.


I år har T endast haft "solskydden" eller tunna paddar och flexlinda i början när muggen var som värst och det var ändå lite motför förra sommaren.

Sedan upplever jag att Hibitanekrämen och omslagen...



Vi börjar från höger med:

Hibitanekräm...

sedan plast...

bomull och gasbinda och slutligen
...flexlinda!!!


   

Hibitanekräm som både är mjukgörande och antiseptisk.


 


Här har jag tvättat och smörjt med Hibitanekräm. Det ska smörjas in RIKLIGT!!!


 

Plast på för att behålla Hibitanekrämen fuktig. Omslaget får max sitta i 12 timmar sedan måste man ta av det!! Man lägger också omslag i 3 dagar....upphåll i några dagar och sedan kan man lägga omslag igen i 3 dagar om det inte är svår mugg som T hade förra sommaren. Då la jag 9 omslag i rad enligt veterinärens ordination!!!


 

Bomull och gasbinda på!!


 

Och slutligen flexlindan. Alla bilderna är från förra sommaren om någon undrar!!



..tog bort det värsta av muggen från början och sedan kunde jag gå över till att smörja med Superbra hästsalva för att slutligen endast talka  Om jag inte minns helt fel så var det endast ca 1 månad i år som jag behövde behandla muggen nu under sommaren...motför 6 månader 2011 och 3 månader 2012. Det går allafall åt rätt håll  Och jag räknar med att slippa muggen nästa sommar om jag köper både Granngårdens Mag-tarmkur och Gastorfor. Och börjar ge T av dem i slutet på maj!!!

Så här har jag gjort med min häst sedan har jag lärt mig att mugg är en hel vetenskap då många hästar reagerar väldigt olika på behandlingar!! MEN om man har en häst med mugg rekommenderar jag att göra en håranalys

för att se OM det kan sitta i magen.


 


Det gjorde jag förra sommaren och det var också när jag fick svaret på den som T fick bägge sina mag-tarmkurer och då började även muggen läka ut För honom räckte det INTE med 1 mag-tarmkur!!!


 

Granngårdens Mag-tarmkur. Den finns både i 500 gram och 2 kg. Jag köper alltid 2 kg till T då det går åt ganska mycket till en sån stor häst.

 

Gastrofor finns i 500 gram och den räcker i ca 1,5 månader. Finns att köpa bla på www.homeopathuset.se


Sitter det inte i magen på hästen ska man klara sig med att tvätta och smörja i någon vecka men sitter det i längre så bör även en veterinär titta på muggen.

Jag hoppas verkligen att ni andra har klarat er från mugg i sommar!!!

Har ni några frågor om någonting angående mugg går det bra att göra det i inlägget och jag ska svara efter bästa förmåga  

Mvh anaby  

 
 
Anna

Anna

6 augusti 2013 14:00

Stealins mugg har kommit tillbaka igen då mina sk hästvakter inte skötte det under sommaren så får börja kladda med det igen,känns mindre kul...
Blir till att beställa dyra örter igen för det fungerade i vintras:)

http://annashastliv.blogg.se

anaby

7 augusti 2013 20:11

Vad jobbigt att muggen kommit tillbaka:( Känner verkligen med dig då det är så jobbigt att hålla på att tvätta och smörja innan det lättar...

Jag hade tur med T som fick hem Gastrofor 2 veckor innan vi åkte till Ullared. Då hann hans mage bli bättre och även muggen försvann på dessa veckor. Kände mig ärligt talat stressad över muggen när vi var borta men pappa kollade varje dag och sa att den var ok:D Tur att han är snäll och van vid hästar!!

Hittar man någonting som funkar så ska man helt klart köra med det!! Mugg är ju en hel vetenskap...det som funkar på en häst kanske inte funkar på en annan:S Suck!!

Mvh Anna & Tabasco:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av anaby - 8 mars 2022 09:41

Halloojjjsan igen! Det känns skönt att vara frisk och komma igång i det vanliga gängorna igen. Har börjat rida igen och det känns otroligt bra          Har fått några nya hästmassagekunder under veckan. Det blir både spännande och intressant at...

Av anaby - 4 mars 2022 20:50

Halloojjsan allihopa! Både jag och min man har haft Covid i veckan. Vi har som tur var fått en lindrig varitant och vi är tacksamma att vi fick Covid nu istället för från början för 2 år sedan när många var allvarligt sjuka. Jag har inte fått åka...

Av anaby - 23 februari 2022 13:48


    Vi gifte oss 22/2 2022   Önskar alla en fortsatt fin dag och kram på er  Mvh Anna   ...

Av anaby - 15 februari 2022 00:40

Halloojsan igen!  Här är det ganska högt tempo   Jag håller på att komma igång med företaget. Bla så håller jag på att sy veteryggvärmare till häst, vetebettvärmare och veteryggvärmare för människor. Har kommit igång med veteryggvärmare till häst o...

Av anaby - 6 februari 2022 22:33

                  Hallojjjjsan allihopa! Hoppas att ni har haft en bra helg      Vi har haft stalljour i helgen. Det blir var 6e vecka och då har vi hand om stallet och 13 hästar lördagmorgon, lunch, kväll och söndag morgon. Söndag lunch och...

Presentation


Välkommen till mig! Jag bloggar bla om min satsning att tävla i hoppning upp till 130 cm efter 17 års frånvaro på tävlingsbanorna. Och en massa annat trevligt :)

Fråga mig

27 besvarade frågor

Omröstning

Hur gammal är du som tittar in på min blogg? ;)
 20 år
 25 år
 30 år
 35 år
 40 år
 45 år
 50 år
 55 år
 60 år + däröver

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards